Θέλετε τον πιο εύκολο κήπο ποτέ; Φυτέψτε ανοιξιάτικους βολβούς

0
Θέλετε τον πιο εύκολο κήπο ποτέ;  Φυτέψτε ανοιξιάτικους βολβούς

Μετά από έναν μακρύ χειμώνα, τα σημάδια της άνοιξης φωτίζουν τις μέρες μας και μας δίνουν ελπίδα για μια γόνιμη εποχή που έρχεται. Ανθισμένα σκυλόξυλα, ιθαγενή ανατολίτικα κοκκινοφόρα δέντρα και χαρούμενοι νάρκισσοι διακρίνουν κήπους και τις πλευρές του δρόμου όπου κι αν πάτε. Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις αυτά τα σημάδια ζωής να κρυφοκοιτάζουν μέσα από το παγωμένο έδαφος και πάνω από τους συννεφιασμένους ουρανούς. Τα ανοιξιάτικα λουλούδια είναι μερικά από τα πιο χαρούμενα φυτά.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι υπέροχο να τα βλέπεις μετά από έναν μακρύ χειμώνα, οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη είναι σχεδόν τα πιο εύκολα φυτά για να ξεκινήσεις να σχηματίζεις κήπο. Τα ανοιξιάτικα φυτά έχουν χαμηλή συντήρηση και φυσικοποιούνται ελεύθερα. Υπάρχει λόγος που τα πληρώματα των αυτοκινητοδρόμων τα φυτεύουν κατά χιλιάδες στη μέση του αυτοκινητόδρομου και κατά μήκος των διαδρομών. Είναι χαρούμενα φυτά που απαιτούν λίγα και φέρνουν μεγάλη χαρά σε όσους τα βλέπουν. Όταν ταξιδεύετε σε απομονωμένα παράδρομα, μπορείτε εύκολα να δείτε τα σημάδια ενός καλού κηπουρού – κάποιου που φέρνει ζωή χαμηλής συντήρησης στους δρόμους, ώστε όλοι να απολαμβάνουν την αφθονία και την ομορφιά των ανοιξιάτικων μπουμπουκιών.

Κοίτα γύρω σου! Την άνοιξη, οι νάρκισσοι είναι μακράν το πιο δημοφιλές μπουμπούκι. Είναι πικροί βολβοί και δεν θα τους φάνε τα ελάφια ή οι σκίουροι. Μπορείτε επίσης να δείτε μωβ ίριδες και κίτρινα κρίνια να φωτίζουν τις αυλές, μαζί με πανσέδες, τουλίπες και τριαντάφυλλα της Σαρακοστής. Είναι εύκολο να αναδημιουργήσετε τη χαρά που βλέπετε γύρω σας και να είστε η νεότερη αυλή στο τετράγωνο που οι περαστικοί σταματούν για να κοιτάζουν επίμονα. Πάρτε το από τους κορυφαίους ειδικούς εξωραϊσμού της Βόρειας VA στο JK Enterprise: ένας ανοιξιάτικος κήπος είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε αν θέλετε τον πιο εύκολο κήπο ποτέ.

Πώς να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τον ανοιξιάτικο-ανθισμένο κήπο σας

Σας πείσαμε με επιτυχία ότι θέλετε το δικό σας pick-me-up στις αρχές της άνοιξης; Εκπληκτικός. Ας αρχίσουμε. Δυστυχώς, η άνοιξη είναι η χειρότερη εποχή για να φυτέψετε μπουμπούκια που ανθίζουν την άνοιξη. Τα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη φυτεύονται το φθινόπωρο. Οι περισσότεροι κλασικοί ανοιξιάτικοι βολβοί, όπως οι νάρκισσοι, οι τουλίπες, οι κρόκοι και ο υάκινθος, απαιτούν μια περίοδο ψυχρής ψύξης για να ανθίσουν την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρυώσουν για περίπου 16 εβδομάδες πριν είναι έτοιμα να ανθίσουν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί βολβοί που δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε περίοδο ψύξης, όπως οι ανεμώνες, οι αμαρυλλίδες, τα λευκά χαρτιά και οι λάμπες. Ωστόσο, εάν δεν είναι χειμώνας, αλλά ανυπομονείτε να ξεκινήσετε τον κήπο σας, μπορείτε να εξασκηθείτε με βολβούς που ανθίζουν το καλοκαίρι όπως ντάλιες, ανατολίτικα κρίνα και γλαδιόλες.

Για να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τον κήπο σας, επιλέξτε τη σωστή τοποθεσία για τα φυτά σας. Οι περισσότεροι ανθοφόροι βολβοί ευδοκιμούν στον ήλιο. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή ο κήπος σας έχει δέντρα δεν σημαίνει ότι είναι κακό μέρος για να φυτέψετε. Επειδή οι ανοιξιάτικοι βολβοί ανθίζουν νωρίς, πριν τα φυλλοβόλα δέντρα ανακτήσουν τα φύλλα τους, μπορεί να είναι ασφαλές να σχεδιάσετε τους βολβούς κάτω από σκιερά δέντρα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τη φύτευση βολβών σε περιοχές με μόνιμη σκιά, όπως οι σκιές στη βόρεια πλευρά των περιφράξεων, των γκαράζ ή του σπιτιού σας. Υπάρχουν επίσης μερικοί βολβοί που προτιμούν τη σκιά, όπως το snowdrop και το trillium, που είναι και οι δύο βολβοί δασών.

Οι βολβοί φαίνονται πιο ζωντανοί όταν φυτεύονται σε μεγάλες συστάδες, γεγονός που τους κάνει να φαίνονται πιο φυσικοί. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το βλέμμα τοποθετώντας τους λαμπτήρες σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή πετώντας τους λαμπτήρες στον αέρα και σκάβοντας τρύπες όπου πέφτουν. Αποφύγετε τη φύτευση σε γραμμικές σειρές εκτός αν ελπίζετε σε μια τεχνητή εμφάνιση.

Πώς να ξεκινήσετε να φυτεύετε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη

Οι βολβοί είναι μερικοί από τους ευκολότερους τρόπους για να ξεκινήσετε έναν κήπο επειδή είναι ανθεκτικοί και απαιτούν λίγη δουλειά. Μπορείτε απλά να σκάψετε μια τρύπα στο χώμα σας, να πετάξετε τη λάμπα και να την καλύψετε ξανά. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να κάνετε λίγη προετοιμασία. Θέλετε να επιλέξετε μια τοποθεσία για βολβούς που να έχει καλή αποστράγγιση του εδάφους όλο το χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι. Στους βολβούς δεν αρέσει το υγρό χώμα και η υγρασία μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των βολβών. Αυτό είναι χειρότερο το καλοκαίρι όταν είναι ζεστό, αλλά λιγότερο ζωτικής σημασίας το χειμώνα. Οι βολβοί είναι αρκετά ανθεκτικοί, ωστόσο, και δεν απαιτούν τέλεια γονιμοποιημένο έδαφος. Οι βολβοί έχουν ήδη μέσα τους το έμβρυο των λουλουδιών του επόμενου έτους, επομένως δεν χρειάζονται επιπλέον λίπανση κατά τη φύτευση.

Έτσι, είστε έτοιμοι να φυτέψετε—βρήκατε τους σωστούς βολβούς και την τέλεια τοποθεσία. Είναι σημαντικό να φυτέψετε βολβούς στο σωστό βάθος. Γενικά πρέπει να φυτεύονται σε βάθος που είναι δύο έως τρεις φορές το ύψος τους, αλλά ελέγξτε ξανά τη συσκευασία τους. Οι βολβοί είναι πολύ σοφοί, ωστόσο, και εάν φυτευτούν σε λάθος βάθος, συχνά προσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας ή μειώνοντας τα βάθη τους στο έδαφος.

Φροντίστε να φυτέψετε τους βολβούς σας με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω! Συνήθως, είναι αρκετά εύκολο να πούμε ποια πλευρά είναι δεξιά προς τα πάνω. Μπορεί να δείτε ένα στέλεχος που βλέπει προς τα πάνω ή ρίζες που μοιάζουν με τρίχες που βλέπουν προς τα κάτω. Εάν δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε ποια πλευρά ενός βολβού πρέπει να είναι στραμμένη προς τα πάνω, μπορείτε να φυτέψετε τον βολβό στο πλάι. Το στέλεχος θα βγει στην επιφάνεια. Ακόμα κι αν φυτέψετε τους βολβούς σας ανάποδα, δεν χάνεται κάθε ελπίδα. Το βήμα συχνά φτάνει στην επιφάνεια, θα φυτρώσει και θα ανθίσει, ακόμα κι αν τους πάρει λίγο περισσότερο.

Πώς να φροντίσετε τις ανοιξιάτικες ανθοφορίες σας

Οι βολβοί είναι πολυετείς, που σημαίνει ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο. Μετά από μερικά χρόνια, θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Εάν οι λαμπτήρες σας επισημαίνονται ως „φυσικοποιητές“, αυτό σημαίνει ότι θα εξαπλωθούν ελεύθερα και δεν θα χρειαστεί να εργαστείτε για να τους χωρίσετε. Οι περισσότεροι άλλοι λαμπτήρες θα αρχίσουν να δυσκολεύονται εάν δεν χωρίζονται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει. Στα τέλη του καλοκαιριού, αφού τελειώσουν οι ανθοφορίες, απλά σηκώστε το φυτό με ένα πιρούνι κήπου και σπάστε το απαλά. Τα περισσότερα θα διαλυθούν εύκολα, αλλά μια στο τόσο μπορεί να χρειαστεί να τα κόψετε. Μην ανησυχείτε, δεν θα τους κάνει κακό. Στη συνέχεια, απλώς ξαναφυτέψτε τα ξανά, σε μεγαλύτερη απόσταση. Ίσως να έχετε αρκετά για να ξεκινήσετε κάπου ένα νέο παρτέρι!

Αυτή είναι η χαρά των βολβών. Είναι το δώρο που συνεχίζει να δίνει.

Schreibe einen Kommentar